{ "title": "Atmosfer Nedir", "image": "https://www.atmosfer.gen.tr/images/Atmosfer-Nedir-55319.jpg", "date": "20.01.2024 14:56:18", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Atmosfer nedir, yerçekimi sayesinde dünyayı çepeçevre saran buhar ve gaz tabakalarına verilen isimdir. Atmosfer, gezegenin iç katmanlarındaki gazların yaratmış olduğu yanardağ etkinliğiyle yüzeye çıkması sonucunda oluşmuştur. Bunun yanında gezegen tarihi boyunca dünya dışı tüm kaynaklardan etkilenip, beslenmiştir.

Atmosfer nedir sorusuna güneşten gelen enerjinin hızlı bir biçimde uzaya geri dönmesini engelleyen ve canlıların yaşamsal faaliyetlerini sürdürmesi için önemli gaz kütlesi cevabı verilebilir. Atmosferdeki gazların %78'ini azot oluştururken, diğer %21'lik kısmı da oksijen oluşturmaktadır. Kalan %1'lik bölümü ise helyum, neon, karbondioksit, ksenon, hidrojen ve kripton gibi gazlar oluşturmaktadır. Bunun yanında atmosfer yerküreyi yerçekiminin etkisiyle çepeçevre saran gazların bileşimleri ve yoğunluklarının farklı olmasından dolayı atmosfer katmanları oluşmuştur.

Atmosferin Katmanları

Atmosferin 5 temel katmanı bulunmaktadır.
Atmosferin Önemi
" } ] }